Feldenkrais®

Moshe Feldenkrais

”…elämä on liikettä. Ilman liikettä elämää voi tuskin kuvitella…”
–Moshe Feldenkrais

Moshe

Menetelmän kehitti alun perin Venäjällä syntynyt, myöhemmin Palestiinaan, nykyiseen Israeliin muuttanut Moshe Feldenkrais (1904-1984). Feldenkrais opiskeli sähköinsinööriksi ja fyysikoksi Sorbonnen yliopistossa Pariisissa ja työskenteli Joliot Curien laobratoriossa 1930-luvulla.

Hän oli nuorena innokas urheilija: Feldenkrais pelasi jalkapalloa, ja tutustuttuaan japanilaiseen judomestariin professori Jigoro Kanoon, hän perehtyi judoon, ja oli vuonna 1936 ensimmäinen eurooppalainen mustan vyön judoka. Feldenkrais opetti myöhemmin judoa Euroopassa ja kirjoitti siitä myös kirjoja.

Feldenkraisin kokemus itämaisen taistelulajin harrastuksesta näkyy myös Feldenkrais -tunneissa ja sen filosofiassa. Feldenkrais -ohjaajan ja oppilaan yhteinen dialogi muistuttaa itämaisten taistelulajien ajatusta, ettei kukaan määrää, tuloksiin ei puurreta, yhteinen tie muodostuu tekemisen aikana, ja sitä tietä kulkevat sekä ohjaaja että oppilas yhtä aikaa.

 

Feldenkrais® -menetelmän kehitys

Moshe Feldenkrais loukkasi polvensa jalkapallossa, niin ettei sitä voinut leikkaamalla saattaa kuntoon. Hän lähti opettelemaan uusia tapoja liikkua ja toimia loukkaantuneen polven kanssa. Tästä käynnistyi hänen elämän mittainen tutkimusmatkansa liikkeen ja tietoisuuden yhteydestä. Feldenkrais® -menetelmä otti ensi askeleensa.

Kaikki Feldenkraisin siihen astinen kokemus, harrastukset, opiskelu ja monenmoiset mielenkiinnon kohteet näkyvät Feldenkrais® – menetelmässä. Feldenkraisin suunnaton uteliaisuus biologiaa, ihmisen kehitystä, neurotieteitä, psykologiaa, erilaisia itämaisia tietoisuus harjoituksia, muita somaattisia lähestymistapoja, systeemiteorioita ja kybernetiikkaa sekä kielitieteitä kohtaan ovat vaikuttaneet menetelmän kehittämiseen. Kaikilla niillä on yhtymäkohtia Feldenkrais® -menetelmään. Feldenkrais itse jatkoi opettamista ja tutkimista koko elämänsä ajan.

Exit mobile version